Сватбени традиции, суеверия и ритуали, организирани от сватбена агенция Вълшебниците

Обща информация относно сватбените традиции

         Едно време в Рим е имало специален закон, който е изисквал булката да носи бяла рокля, за да бъде сватбата легитимна. Бялото е символизирало невинността и непорочността на булката. Тази традиция се е пренесла и у нас през годините. Преди да се появи обаче, според старите български сватбени обичаи, булката е трябвало да бъде с червена рокля. Воалът, който българските булки са използвали, също е бил червен. Булото (булчинският воал) предпазва булката от “уруки”. Това е и обяснението на обичая булката да не се разбулва преди официалната церемония.

        По традиция в миналото булката винаги е заставала от лявата страна на младоженеца, защото дясната му ръка е трябвало да бъде свободна, за да грабне меча си, ако се наложи. Друго поверие обяснява това с идеята булката да бъде близо до сърцето на младоженеца.

        Дългата сватбена целувка символизира свързването на душите на булката и младоженеца. Много отдавна, Римляните са сключвали договори и са ги “Запечатвали с целувка”. Целувката се е считала за официално свързване.

        Младоженците си разменят сватбени халки. Тяхната кръгла форма изразява вечната любов и по-точно “Любовта да няма край, както няма край сватбената халка”. Пръстенът се поставя на безименния пръст, защото Древните Гърци са вярвали, че вените на този пръст отиват директно към сърцето. В началото пръстените са се използвали, за да подпечатат съюза така, както са се подпечатвали и другите важни споразумения.

        Запалените свещи гонят злите духове. Огънят се свързва и с топлината на семейното огнище. От това произтича и традицията да се запалва сватбен огън.

        В миналото булчинският букет е бил направен от чесън, лековити билки и жито. Чесънът е против зли духове, а билките и житото символизират здраво и плодовито семейство. Постепенно букетите стават все по-декоративни. В наши дни булчинският букет е много красива композиция от цветя, които са хванати на букет или поставени на т.нар. “микрофон”. Традицията повелява да се съберат всички неомъжени дами, присъстващи на сватбата, а булката да се обърне с гръб и да хвърли букета си към тях. Която девойка хване букета, тя ще бъде следващата булка. Преди няколко години тази сватбена традиция най-често се правеше пред църквата, но сега булките хвърлят букета си по време на сватбеното тържество.

        Сватбената торта символизира плодовитостта и надеждата за сладък и щастлив живот. Ритуалът по разрязването на сватбената торта, в който младоженците се захранват един друг е много специален момент от всяка сватба. Той често е придружен от сватбения ритуал по раздаването на първите парчета от сватбената торта на двойки, на които се пожелава тяхната сватба да бъде скоро.

Сватбени игри и ритуали

Българската народна сватба

       Българската сватба е едно от най-богатите на традиции и символика тържества, което носи в себе си многовековната история на българската душевност и бит. Сватбата е най-разточителния и пищен ритуал в българския фолклор.

        Важен момент от преживяванията преди деня на сватбата е сватосването. От дома на бъдещия младоженец в дома на бъдещата булка се изпращат сватовници, които идват късно вечер. Късният час на тези посещения е свързан с народните представи за етикет – да се запази доброто име на момковия дом при евентуален отказ. Сватовникът дава знак, че е дошъл на сгледа, като затваря вратата с гръб, сяда до огъня и рови в пепелта. Обикновено родителите не дават съгласие за сватбата от пръв път, затова годежарите ходят най-малко два пъти. Когато се споразумеят, те се черпят. Това черпене се нарича “кръчма” и е нещо като потвърждение на сключения договор. Към младите се отправят благопожелания и благословии за дълготраен щастлив брак. Голям дял се отрежда на пръстена, който невестата получава още при годежа.

        Сватбата продължава с редица обреди в домовете на булката и младоженеца. В дома на булката са “засевките” – обред, при който започва замесването на сватбените хлябове. Освен за храна, те служат и като средство за символични изображения, които да имат магическо въздействие върху бъдещето на младоженците. В брашното или житото се поставят пръстен на младоженеца и гривна или пръстен на бъдещата булка. Родителите на жената, която меси трябва да бъдат живи. Засевките започват с песен. Пръстенът и гривната са символи за сключен брачен договор. Сватбените краваи имат изключително богати и красиви релефни изображения. Наричат се “кумови краваи”, “невестини краваи”, “младоженски краваи” или “гълъбник”, защото отгоре се поставят птичета, направени от тесто.

        Сватбеното знаме, наричано “пряпор”, “байрак”, се приготвя в дома на бъдещата булка, или в дома на младоженеца, а може и в двата дома, след което се съединяват в едно, символизиращо сватбения съюз. То е бяло или червено, а понякога и с двата цвята. Закичва се с цвете, на върха се забива “позлатена” ябълка /глава лук, чесън/ и се превързва босилек с червени конци. Вярва се, че тези предмети имат магическа сила, даряват здраве и благополучие, предпазват от магии. Дръжката на знамето трябва да бъде отсечена с един удар, за да бъде венчилото само едно. По някои места булките украсяват сватбено дръвче, което се предава на кума срещу откуп.

        Важен момент е ресането на булката, което символизира преминаването й от мома към омъжена жена. Този обред води началото си от древните славяни, когато свободната коса е била символ на свободен човек. Славянската девойка е носела косата си разпусната и непокрита, а след сватбата – сплетена, което означавало изгубване на моминството и настъпване на зрелостта. Разплитането, миенето и заплитането на косата стават в деня преди сватбата и често са свързани с моминска вечер – последната в бащиния дом. Замяната на моминската плитка с немоминска е в непосредствена връзка с брачния акт в дома на младоженеца. По време на ресането, настроението в дома на момата е тъжно. Дружките уговарят бъдещата булка да не оставя моминството.

        На ресането на булката отговаря бръсненето на младоженеца, извършвано преди той да вземе невестата от дома й. То е тържествено и символизира края на ергенството. По време на бръсненето под брадата на младоженеца се държи кърпа, за да се съберат всички косми и да се опазят от магия. След това сватбарите тръгват за булката. У момината къща, те намират входната врата затворена. За да ги пуснат, младоженецът трябва да се пребори с брата на булката или да разреши трудни задачи, понякога и да плати откуп.

        Преди да я вземат сватбарите, булката се забулва с плътна червена тъкан, така че лицето и да не се вижда. При извеждането на булката от дома й се пее прощална песен. В дома на младоженеца, свекървата я посреща с мед и масло или хляб и сол. За нея се пее като снаха – отменница. Булката трябва да бръкне в огнището, за да се приобщи към новия дом. Сутринта булката се отбулва, извежда се на двора под плодно дърво и булото й се замята на него. Първият ден тя ритуално се включва в домашната работа и с това се утвърждава принадлежността й към този дом.

        След завършването на всички сватбени обреди младите са официално признати за семейство, което започва свой самостоятелен живот.

Нещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо…

 • Нещо старо – символизира връзката на булката с нейното семейство и миналото. Затова често булките предпочитат да носят старо семейно бижу, подарено им от тяхната майка или бъдеща свекърва.
 • Нещо ново – символизира хубавото бъдеще, късмет и щастлив живот. Често сватбената рокля се избира за символ новото начало.
 • Нещо назаем – напомня на булката, че семейството и приятелите й винаги ще са до нея, ако има нужда от тях. Често тя носи дантелена кърпичка, взета назаем.
 • Нещо синьо – символизира вяра и чистота. Най-често жартиерът на булката е син. Жартиерът се хвърля от младоженеца и който от приятелите му успее да го хване, ще бъде следващият младоженец.

Сватбени суеверия

 • Младоженците не трябва да се виждат в деня преди сватбата и не трябва да спят под един покрив.
 • Булката трябва да носи нещо на обратно и да си завърже червен конец, за да не я урочасат.
 • Не бива да се носят перли, тъй като са символ на сълзите и носят нещастие.
 • Когато младоженецът отива да вземе булката, не бива да минава по един и същи път 2 пъти. Същото важи за всички места, на които булката и младоженеца ходят в деня на сватбата – не трябва да се минава по един и същи път на отиване и на връщане.
 • Излизайки от къщи булката трябва да излезе от дома първо с десния крак за късмет.
 • Младоженецът трябва да откупи булката като напълни обувката й с пари, така че тя да й стане.
 • Когато младоженците тръгнат от дома на булката, тъщата държи менче с вода и китка със здравец. Тя полива водата пред булката и младоженеца, за да им върви по вода.
 • След като излезе от бащиния дом, булката не трябва да се обръща назад и не трябва да се връща там поне 3 дни.
 • Носи лош късмет, ако в деня на сватбата две булки се видят, но ако това все пак се случи трябва да си разменят по нещо.
 • Който първи стъпи на килима в ритуалната зала, той ще бъде водещият в семейството.
 • Смята се за лошо предзнаменование, ако някой от младоженците изпусне сватбената си халка по време на размяната им.
 • След като младоженецът сложи на булката венчалния пръстен, тя не трябва да взема празната кутийка от пръстена. Това се прави от нейна приятелка, която иска скоро да се омъжи.
 • Свекървата посреща булката в къщи като й дава купичка с мед, за да намаже касата на вратата, а свекърва й бърше след нея с парцал. Символиката е, че снахата ще цапа, а свекървата ще оправя след нея.
 • Младоженецът пренася булката през прага на ръце, за да имат късмет.
 • Друго поверие твърди, че младоженците трябва да влязат в къщи заедно, като едновременно пристъпят през прага. Тогава всичко ще правят заедно и ще живеят в пълно съгласие.
 • Младоженците трябва да запазят едно парче торта и да го държат до първата си годишнина.
 • Смята се, че ако по-малката сестра се омъжи първа, по-голямата сестра трябва да играе боса на сватбата – иначе никога няма да се омъжи, а по-малката трябва да купи рокля на сестра си.
 • Не е хубаво сватбата Ви да бъде по време на пост, защото е казано, че ще се разкайвате.
 • Нещо старо – символизира връзката на булката с нейното семейство и миналото. Затова често булките предпочитат да носят старо семейно бижу, подарено им от тяхната майка или бъдеща свекърва.
Сватбена агенция Вълшебниците

Булчинска рокля

 • Булчинската рокля не трябва да се облича преди сватбата, защото иначе сватбата може да не се състои
 • На булчинската рокля трябва да се пришие нещо червено, за да се запази булката от завист
 • Младоженецът не трябва да вижда сватбената роклята преди сватбата
 • Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо
 • Булчинската рокля не се пере до раждането на първото бебе.
Лого на Сватбена агенция Вълшебниците София сватбена украса и декорация на сватба в България, сватбен агент и wedding planner

Булчински воал

 • Смята се, че ако булчинският воал се вземе от щастливо омъжена жена, бракът ще бъде щастлив и плодовит.
 • Булчинският воал скрива красотата на булката и я предпазва от зли духове.
 • Кумата поставя сватбеният воал на главата на булката преди тя да излезе от дома си.
Сватбени ритуали и суеверия
Кръгъл булчински букет в синьо и лилаво с хортензии и рози от сватбена агенция в София

Булчински букет

   Булката хвърля своя сватбен букет на неомъжените девойки, присъстващи на сватбата. Която девойка го хване, тя ще е следващата булка.

Украса за сватба във филм филмова сватба сериал по Нова телевизия

Сватбени обувки

 • Булката трябва да внимава да не се счупи токчето на сватбените й обувки. Ако това се случи е знак, че няма да има мир и хармония в семейството.
 • Булката пише на подметките на обувките си имената на свои приятелки. Девойката, чието име се изтрие най-бързо, ще се омъжи първа.
 • В обувката на младоженеца се поставя монета. Вечерта булката трябва да вземе монетата за себе си, за да имат богат и щастлив живот.

Според дните от седмицата, ако сватбата Ви се състои в:

 • Понеделник – богатство
 • Вторник – здраве
 • Сряда – щастие
 • Четвъртък – трудности и неуспехи
 • Петък – щастие в брака
 • Съботата – късмет
 • Неделя – ще постигнете всичко, за което сте мечтали

Според месеца, ако сватбата Ви се състои през:

 • Януари – Трябва да внимавате – бъдете по-предпазливи и всичко ще бъде наред. Сключете гражданският брак във вторник.
 • Февруари – Добър месец за женитба. Ще живеете в съгласие.
 • Март – Бъдете внимателни! Постарайте се, за да избегнете изневерите.
 • Април – Отношенията Ви ще бъдат сложни, с променлив успех.
 • Май – Поверието казва, че това не е добър месец за сключване на брак. Направете сватбата в неделя, за да постигнете всичко, за което сте мечтали.
 • Юни – Най-идеалният месец за брак. Меденият месец ще продължи цял живот.
 • Юли – Ще имате и добри и лоши моменти в живота си, които ще преживеете.
 • Август – Още един прекрасен месец. Партньорът Ви ще бъде вашият възлюбен и приятел за цял живот.
 • Септември – Ако вие сте по характер уравновесени хора, то Ви чака тих и спокоен живот с любимият човек.
 • Октомври – Вашият живот може да бъде труден и тежък. Ще Ви е необходим късмет! Направете сватбата в събота.
 • Ноември – Желаещите да забогатеят се омъжват именно през ноември. Особено, ако се женят за обезпечен човек.
 • Декември – Също отличен вариант. Звездите на любовта ще сияят с всяка година все по-ярко и по-ярко за Вас двамата

Годишнини от сватбата

        Ако търсите годишнини от сватбата ще срещнете много различни описания. Ние, Вълшебниците от Сватбена Агенция Вълшебниците, се постарахме да намерим най-достоверната информация относно различните годишнини от сватби. Някои годишнини от сватбата са различни по Американска и по Английска традиция, а други са еднакви. Моля, разгледайте таблицата и вижте коя годишнина от сватба Ви интересува. Ако Вие е необходимо допълнителна информация относно различните годишнини от сватбата, не се колебайте да ни потърсите за повече информация на тел. 0888 49 58 71.

Брой години Символ на годишнина от сватбата Подарък за съответната годишнина от сватбата
1 Хартиена – по Американска традиция
Памучна – по Английска традиция
Часовници (стенни и др., но не ръчни)
2 Памучна – по Американска традиция
Хартиена – по Английска традиция
Памук, порцелан
3 Кожена Кристал, стъкло
4 Платнена – по Американска традиция
Плодова, цветна – по Английска традиция
Електроуреди
5 Дървена Сребро
6 Желязна – по Американска традиция
Захарна – по Английска традиция
Дървен предмет
7 Вълнена Вещи за бюро
8 Бронзова – по Американска традиция
Солена – по Английска традиция
Спално бельо
9 Керамична Кожени изделия
10 Алуминиева – по Американска традиция
Калаена – по Английска традиция
Диамантени бижута
11 Стоманена Модни бижута и аксесоари
12 Копринена Перли, цветни скъпоценни камъни
13 Дантелена Дрехи
14 Слонова кост – по Американска традиция
Часовникова  – по Английска традиция
Златни бижута
15 Кристална Ръчни часовници
20 Порцеланова Платина
25 Сребърна Сребро
30 Перлена Перлена огърлица и диаманти
35 Коралова Нефрит
40 Рубинена Рубини
45 Сапфирена Сапфири
50 Златна Злато; често се прави ритуал по подновяване на клетвите
55 Смарагдова Смарагди
60 Диамантена (жълта) Диаманти
65 Син сапфир Звезден сапфир (сив)
70 Платинена Платинени бижута
75 Диамант, Злато Диаманти и злато
80 Дъб

        Всеки избира сам в какво да вярва и в какво да не вярва. Истината е, че най-важното е да сте уверени в сърцето си. Ако сте убедени, че сте срещнали истинската любов и човекът до Вас е този, за когото сте мечтали, този с когото искате да споделите живота си, останалото – няма значение.

        Можете да се възползвате от нашите натрупани през годините идеи и предложения свързани със сватбата, а можем да сътворим и нещо, което да бъде само Ваше – да е свързано с Вашите преживявания, емоции, спомени и желания.
 
Затова не се чудете, а ни потърсете! Телефон 0888 49 58 71 наберете
и със Сватбена Агенция Вълшебниците се свържете.
На нас се доверете, сватба приказна си подарете!
 
Сватбена украса в хотел RIU Правец в розов цвят, изискана сватбена декорация, обличане на стените с плат