Сватбени игри и ритуали за сватба

Ние, Вълшебниците от Сватбена Агенция Вълшебниците, имаме удоволствието да Ви представим част от по-важните сватбени игри и ритуали за сватба в деня на сватбата. Ако желаете да получите повече информация или да подготвим специален сватбен сценарий за Вашия сватбен ден, който да бъде съобразен изцяло с Вашите желания и мечти, моля не се колебайте да ни потърсите на тел. 0888 49 58 71.

Сватбени ритуали

Сватбени игри и ритуали

Вземане на булката

В деня на сватбата, младоженецът, заедно с родителите си, кумовете и близки роднини отиват в дома на булката, за да я вземат. Обикновено те намират входната врата затворена. За да ги пуснат, младоженеца трябва плати откуп, като за целта пълни с пари обувката на булката. Понякога му се налага да премине трудни изпитания и да отговори на много въпроси, за да го пуснат в дома на неговата любима.

При извеждането на булката от дома й се пее песен – обикновено това е “Ела се вие превива, мома се с рода прощава”.

Майката на булката (тъщата) излива вода пред булката и младоженеца за късмет.

 

Посрещане в ресторанта

Посрещането на булката и младоженеца и техните кумове в ресторанта е един от най-тържествените моменти в сватбения ден.

Всички гости стават на крака и с бурни аплодисменти посрещат младоженците, които минават по бяло платно, посипано с цветя – символ на новото начало, на щастливия живот, който очаква новото семейство.

Свекървата посреща младоженците с погача и ги захранва с мед и сол.

Булката трябва да ритне приготвеното с бяло и червено цвете менче. Вярва се, че ако напред излезе бялото цвете, първата рожба ще бъде момиче, а ако напред излезе червеното цвете – ще бъде момче.

 

Реч на кумовете

След като младоженците и техните кумове се настанят на масата, кума или кумата приветстват гостите с “добре дошли” и откриват тържеството с наздравица.

Обикновено кума произнася реч, в която отправя своите пожелания към младото семейство и им казва “Горчиво”.

 

Първи сватбен танц

Първият сватбен танц е един от най-романтичните моменти в сватбеното тържество.

За да бъде това изживяване неповторимо, често младоженците, които имат възможност посещават уроци по танци. Ако имат желание, младоженците могат да подготвят танц със специална хореография, за да направят този миг наистина вълшебен.

Относно избора на първа сватбена песен – добре е това да бъде песен, свързана с Вас двамата. Каквото и да изберете е добре да прочетете текста на песента. Ако тя не е на български, е възможно много от гостите да не го разберат. Най-важното е, че от този ден нататък, Вие ще я слушате милион пъти и трябва да сте убедени, че това е “Вашата песен”.

 

Разчупване на сватбената погача

По традиция в деня на сватбата има 3 погачи – една в църквата, втора за захранване при влизане в ресторанта и трета за разчупване над главите на младото семейство.

Булката и младоженецът застават с гръб един към друг. Кумът и кумата взимат сватбената погача и я подават над главите им. Едни традиции казват, че който отчупи по-голямото парче от погачата, той ще командва вкъщи. Според други – който отчупи по-голямото парче, той ще носи парите вкъщи.

След ритуала кумът брои трохите, паднали от погачата. Колкото трохи има на земята – толкова деца ще имат булката и младоженеца.

 

Поздравяване на гостите

По традиция по време на основното хранене, булката и младоженецът минават по масите, за да поздравят своите гости и да вдигнат наздравица с тях.

Обикновено младото семейство подарява на всеки гост малки подаръчета за спомен от този ден, а гостите отправят своите пожелания към домакините на сватбата като им дават своите сватбени подаръци.

 

Хвърляне на булчински букет

На дансинга се събират всички неомъжени момичета, булката застава с гръб към тях и без да поглежда хвърля своя булчински букет.

Вярва се, че момичето, което улови букета на булката ще се омъжи скоро.

 

Хвърляне на булчински жартиер

По време на сватбата, обикновено след хвърлянето на булчинския букет, на дансинга се събират всички ергени. Булката се качва на стол или сяда на него, а младоженецът трябва да свали жартиера й със зъби.

След като свали жартиера, младоженецът застава с гръб към всички ергени и хвърля жартиера. Казва се, че този, който хване жартиера на булката, ще се ожени пръв.

 

Кумова ръченица

Този ритуал е предназначен за кумовете. На дансинга излизат двамата най-добри танцьори на ръченица. Те носят дарове за кумовете – обикновено петел или печено прасенце, погача и баница или торта. Под звуците на ръченицата, кумовете трябва да надиграят танцьорите или да откупят своите дарове, като целта на танцьорите е да съберат колкото може повече пари.

 

Сватбена торта

Към края на сватбата, сватбената торта се изнася в средата на дансинга. Булката и младоженеца разрязват заедно първото парче от нея и всеки захранва другия.

По желание младоженците могат да отрежат няколко парчета от своята сватбена торта и да ги подарят на свои приятели, на които пожелават да последват тяхното щастие.

Сватбени игри

Обещания в балони

 • Обещавам всеки изгрев да посрещам с усмивка
 • Обещавам да те целуна на повече от 7 различни места – в Рим, в Лондон, в Париж, на Хавайските острови, в Ню Йорк, в Дубай…
 • Обещавам да мисля всеки ден за теб и да ти казвам, че те обичам
 • Обещавам да ти нося закуската в леглото всяка сутрин
 • Обещавам да се обаждам всеки път преди да се прибера
 • Обещавам всеки ден да пазарувам, да чистя, да готвя и да хвърлям боклука
 • Обещавам да харча всички пари
 • Обещавам всеки ден да закъснявам, защото съм търсил какви цветя да ти подаря
 • Обещавам да не ти пея стари градски песни в 3 часа през нощта
 • Обещавам като пера, чистя, готвя и простирам да не протестирам!
 • Обещавам да не хъркам толкова силно, че да те събуждам!

Булчино хоро

Това е най-важното право хоро от сватбата. По традиция булката взима един букет и застава начело на хорото. Целта е гостите на сватбата да вземат букета и да поведат хорото. Букетът обаче не го получават даром, а след като оставят една банкнота в специално подготвената за това кошничка, в ръцете на младо момиче или момче. Добре е предварително булката да уговори с водещия на сватбеното тържество колко време да продължи хорото – тогава музиката изведнъж спира. Ако букетът е останал в жена, първото дете ще е момиче, а ако е останал в мъж – детето ще е момче. Този, при когото е останал букета, има право младоженците да му изпълнят едно желание, ако искат да си вземат букета. За да даде парите, събрани от хорото, право на желание има и този, който е събирал парите. Когато преброят парите, ако сумата е четна, първото дете ще е момиче, ако е нечетна – момче.

 

Игра с обувки

Булката и младоженецът сядат на столове с гръб един към друг. Булката държи 1 обувка на младоженеца и една своя. Младоженецът държи 1 обувка на булката и една своя. Ди Джеят им задава въпроси. Например “Кой ще готви вкъщи?” и ако двамата вдигнат обувката на булката или и двамата вдигнат обувката на младоженеца, здачи се познават добре. Иначе тепърва ще се учат кой какво ще прави вкъщи.

 

Откупуване на пиле/петел, торта, погача

Играе се ръченица пред кумовете, които се опитват да надиграят играещите или да си откупят пилето, тортата и погачата.

Ние, Вълшебниците от Сватбена Агенция Вълшебниците, имаме още много идеи за текст на обещания в балони и за други игри на сватбата. Ще се радваме да Ви помогнем да направите Вашата сватба весела, оригинална и запомняща се. Очакваме да ни потърсите, за да направим Вашата сватба неповторима и вълшебна.

        Можете да се възползвате от нашите натрупани през годините идеи и предложения свързани със сватбата, а можем да сътворим и нещо, което да бъде само Ваше – да е свързано с Вашите преживявания, емоции, спомени и желания.
 
Затова не се чудете, а ни потърсете! Телефон 0888 49 58 71 наберете
и със Сватбена Агенция Вълшебниците се свържете.
На нас се доверете, сватба приказна си подарете!
 

Украса в други ресторанти в София

Сватбена украса по ресторанти – част 1

Организация, Координация и Декорация на сватбено тържество от сватбена агенция Вълшебниците.